Mała gastronomia, wszystko sprawdzisz na allegro. Kwestia czy
wynajmujesz lokal czy też stawiasz budkę, każda opcja jest dobra, ale
lokal zawsze daje większe możliwości i masz mniejsze problemy z
sanepidem, chociaż jak dasz du** to i tego Ci nie przepuszczą. Ale co
wymaga sanepid dowiesz się dokładnie u nich, w razie czego służę pomocą.
Co do interesu: lodówka do przetrzymywania warzyw i mięsa,
zazwyczaj na zapleczu, lada chłodnicza z której nakładasz surówki dla
wygody, "opiekacz" do kebaba, frytkownica, opiekacz do bułek. Na allegro
możesz sprawdzić koszty. Do tego wiadomo, kasa, wyposażenie, jakiś
stolik, oświetlenie, wyposażenie sanitarne i takie tam. Lodówkę z
napojami wstawia Ci firma, którą sobie wybierzesz, np. Pepsi, Coca-Cola.
Jeśli się zmieścisz w budżecie lub posiadasz jakieś oszczędności, za
około 6000 zł możesz zainwestować w piec do pizzy. O tak. Sanepid będzie
pilnował świeżości składników, ale w piecu można wykorzystać sporo tego
co nie zejdzie Ci z kebabem, ale nie koniecznie. I tyle. Dalej
pozostaje Ci reklama, promocje, ceny i przyciągnięcie klientów.
Zaopatrzenie:
napoje i mięso do kebaba, kupujesz np. w makro (są specjalne gotowe
kebaby wystarczy wstawić do opiekacza) Ciasto na ew. pizze możesz robić
samemu, lub także kupować gotową. Surówki i składniki pizzy, zamykane w
opakowaniach przetrwają kilka dni.
Koszty: na pizzy średniej za
10 zł, za same składniki zapłacisz około 3 zł + koszty amortyzacji
sprzętu i media, na kebabie za 8 zł zarobisz koło 3-4 zł ze względu na
mięso i bułkę. Dodatkowe grosze wpadną z frytek, napojów i innych
posiłków które wymyślisz.
Zyski: u nas na osiedlu, prawobrzeżu
Szczecina, otworzyli niedawno znajomi Kebaba. Jedyny czynny do późna i
dostępny w środku osiedla... a nawet 2 osiedli. Fakt, 20 m od niego jest
pizzeria i 3 puby. Chłopaki rekordowo z miesiąc temu sprzedawali około
40 kebabów dziennie + dodatki jakieś. Jak nie trudno policzyć, są w
stanie wyjść na swoje, ale ja im daję jeszcze kilka miesięcy na
rozkręcenie tego, istnieją w sumie od początku nowego roku.
To tylko "takie sobie" wyliczenia.
http://www.biznesforum.pl/mala-gastronomia-jakie-koszta-jak-zaczac-vt4895.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz