poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Mała gastronomia, jakie koszta, jak zaczac ?

Mała gastronomia, wszystko sprawdzisz na allegro. Kwestia czy wynajmujesz lokal czy też stawiasz budkę, każda opcja jest dobra, ale lokal zawsze daje większe możliwości i masz mniejsze problemy z sanepidem, chociaż jak dasz du** to i tego Ci nie przepuszczą. Ale co wymaga sanepid dowiesz się dokładnie u nich, w razie czego służę pomocą.

Co do interesu: lodówka do przetrzymywania warzyw i mięsa, zazwyczaj na zapleczu, lada chłodnicza z której nakładasz surówki dla wygody, "opiekacz" do kebaba, frytkownica, opiekacz do bułek. Na allegro możesz sprawdzić koszty. Do tego wiadomo, kasa, wyposażenie, jakiś stolik, oświetlenie, wyposażenie sanitarne i takie tam. Lodówkę z napojami wstawia Ci firma, którą sobie wybierzesz, np. Pepsi, Coca-Cola. Jeśli się zmieścisz w budżecie lub posiadasz jakieś oszczędności, za około 6000 zł możesz zainwestować w piec do pizzy. O tak. Sanepid będzie pilnował świeżości składników, ale w piecu można wykorzystać sporo tego co nie zejdzie Ci z kebabem, ale nie koniecznie. I tyle. Dalej pozostaje Ci reklama, promocje, ceny i przyciągnięcie klientów.

Zaopatrzenie: napoje i mięso do kebaba, kupujesz np. w makro (są specjalne gotowe kebaby wystarczy wstawić do opiekacza) Ciasto na ew. pizze możesz robić samemu, lub także kupować gotową. Surówki i składniki pizzy, zamykane w opakowaniach przetrwają kilka dni.

Koszty: na pizzy średniej za 10 zł, za same składniki zapłacisz około 3 zł + koszty amortyzacji sprzętu i media, na kebabie za 8 zł zarobisz koło 3-4 zł ze względu na mięso i bułkę. Dodatkowe grosze wpadną z frytek, napojów i innych posiłków które wymyślisz.

Zyski: u nas na osiedlu, prawobrzeżu Szczecina, otworzyli niedawno znajomi Kebaba. Jedyny czynny do późna i dostępny w środku osiedla... a nawet 2 osiedli. Fakt, 20 m od niego jest pizzeria i 3 puby. Chłopaki rekordowo z miesiąc temu sprzedawali około 40 kebabów dziennie + dodatki jakieś. Jak nie trudno policzyć, są w stanie wyjść na swoje, ale ja im daję jeszcze kilka miesięcy na rozkręcenie tego, istnieją w sumie od początku nowego roku.

To tylko "takie sobie" wyliczenia.

http://www.biznesforum.pl/mala-gastronomia-jakie-koszta-jak-zaczac-vt4895.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz